Tuesday 17 December 2024 - 14:09
Kur'an'a dayalı akıl, medeniyete gelişim katar

Havza / Hüccetü'l-İslam Hüseyin Nişaburî, "Kur'anda Ümmet ve Medeniyet" konulu uluslararası sempozyumun afişinin tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, Kur'an'a dayalı aklın medeniyetin önemli tüm alanlarına gelişim ve yücelik rengi verebileceğini belirtti.

Havza Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre Uluslararası İslâmî Kültür ve İletişim Kurumu Genel Müdürü Hüccetü'l İslam vel-Müslimin Seyyid Mustafa Hüseyin Nişaburî, İlahiyat Ofisi Gadir Konferans Merkezinde düzenlenen "Kur'an'da Ümmet ve Medeniyet" konulu uluslararası sempozyumun tanıtım töreninde konuştu. Hüccet'ül İslam vel-Müslimin Seyyid Nişaburî: "Bazı araştırmacılar medeniyet terimine olumlu bakmıyorlar. Bu nedenle modern medeniyetten bahsederken ümmet ve millet kelimelerini kullanmayı tercih ediyorlar. 'Ümmet medeniyeti' ifadesi belki bu kaygıyı giderebilir."

Hüccet'ül İslam Nişaburî, ümmet kelimesinin yolu bir nebze olsun açabileceğini belirterek şöyle dedi: "Ümmet kelimesi hedefe olan bakış açısını temsil eder ve ümmet ile birlikte bazı unsurları öne çıkarabiliriz. Ümmet, her bir bireyin hayatına bağlı ve hareket eden bir varlıktır; irade ve kararlılığı vardır, bir araya getirir, iyiliği emreder, kötülükten sakındırır ve topluma karşı sorumluluk taşır. Ümmet, imam olmadan anlam kazanmaz."

Hüseyin Nişaburî, Kur'an'da ümmet medeniyetine dair birçok özellik bulmanın mümkün olduğunu vurguladı ve insanın, varlığın diğer ses ve melodileriyle çelişen bir medeniyet inşa edemeyeceğini ifade etti.

Hüccet'ül İslam Nişaburî kitap ile yaratılış arasında bir uyum olduğunu ifade etti ve bu iki kitabın yapısı ve bölümleri arasında uyum olduğunu, merhametin merkezde yer aldığı ve sağlamlık ile bütünlüğün mevcut olduğunu belirtti.

Uluslararası İslâmî Kültür ve İletişim Kurumu Genel Müdürü, Kur'an'daki ümmet-medeniyetin en önemli unsurlarının imam ve kitap olduğunu vurgulayarak şöyle dedi: "Bu ikisi inen, yasayı koyan ve rehberlik eden unsurlardır."

Devamında, imam ve kitaba bakış açısının yasalaşmada gelişim ve büyümeye neden olabileceğini, maddi ve manevi unsurların birlikte sağlanmasının, imam ve kitaptan kaynaklanan yasalaşma alanındaki vahiy ile tanımlanan mutluluğun garantisi olduğunu ifade etti.

Hüccet'ül İslam Nişaburî şöyle ekledi: "Sosyal alanda imam ve kitap ilişkileri düzenleyebilir. Bu ilişkiler toplum bireylerini onurlandıracak şekildedir. Ekonomik alanda ise Allah'ın mülkiyeti ile Allah'ın halifesi olan kişinin emaneti konusu dikkate alınabilir."

Üç önemli ümmet-medeniyet göstergesine de değinen Hüccet'ül İslam Nişaburî, bu göstergelerin inanç göstergesi, ahlaki göstergeler ve sosyal göstergeler olduğunu, bu üç göstergenin de dünyaya önem verdiğini ifade etti.

Hüccet'ül İslam Nişaburî ayrıca şöyle açıkladı: "Bunların hepsinin bir özelliği vardır ve bu özellik her şeyi yücelten bir etki yaratabilir. Kur'an'dan elde edilen ümmet özelliği ve farklı unsurlar eklendiğinde hem insanın maddi hem de manevi boyutunu kapsayacaktır."

Son olarak Hüccet'ül İslam vel-Müslimin Seyyid Nişaburî Kur'an'a dayalı aklın, medeniyet alanındaki tüm önemli bölümlere gelişim ve yücelik rengi katabileceğini söyledi.

Tags

Your Comment

You are replying to: .